2013 m. liepos 13 d., šeštadienis

Yaroslava Troynich žaislų + Ingos Samušienės šlepčių vėlimo kursai + poilsis Dzūkijoje. Rugpjųčio 4-10 dienomis.

Yaroslava Troynich - profesionali kelionių žurnalistė bei veltinio vėlėja po praėjusių metų kelionės į Lietuvą (velti ir rašyti straipsnio "Finnair" kelionių žurnalui apie Lietuvos agro turizmo sodybas) pagaliau sugalvojo apjungti abi savo veiklos sritis ir organizuoja vėlimo, kultūrinio paveldo bei aktyvaus poilsio stovyklą Lietuvoje.

Rugpjūčio 3-10 dienomis nedideliame namuke ant Merkio upės kranto ilsėsimės, valgysime patį skaniausią kaimišką maistą ir žinoma velsime - ši kartą tikrų tikriausius lietuviškus gandrus su Yaroslava Troinich ir šlepetes iš neplautos škudžių avių vilnos su manimi,  ir tam visai nebūtina veltinio vėlimo patirtis, užtenka mėgti vilnas ir veltinį bei poilsį lietuviškame kaime.
Praėjusių metų kelionės po Lietuva metu Yaroslava įsimylėjo į stebuklingus mūsų šalies miškus, kaimus ant ežerų ir upių krantų, senovines medines trobas ir gandrų lizdus šalia jų,  pačia skaniausią naminę varškę su grikių medumi ir draugiškus vietinius gyventojus. Ji susipažino su puikia šeima iš  Dzūkijos - Laima ir Kostu, jie užsiima agro turizmu ir kviečia savo sodyboje susipažinti su Lietuvos paveldu - tradicinių grikių auginimu, bei perdirbimu, vaišina skaniausiais grikiniais blynais su namine grietine ir voveraitėmis. Tokioje vietoje užsimiršta miestai ir beprotiškai greitas gyvenimo tempas juose... o  Laimos ir Kosto sodyba randasi tik viena valanda kelio nuo Vilniaus.

Trumpa programa

Dalyvių skaičius:  9
Renginys ir pamokos vyks dvejomis kalbomis - rusų ir lietuvių. 

Rugpjūčio 4 d.  -  atvykimas, apgyvendinimas, kaimiški pietūs ir poilsis pagal Jūsų pageidavimą: pirtis, maudynės upėje, pasivaikščiojimas ar važinėjimas dviračiais miške, po vietinius kaimelius.


Rugpjūčio 5 d. -  plaukiojimas Merkio upe baidarėmis, pirtis su bačka maudynėms po atviru dangumi, naktipiečiams - ant laužo virta sriuba.


Rugpjūčio 6 d. - Yaroslavos Troynich žaisliuko vėlimo pamoka, šį kartą tai bus specialiai šiai pamokai sugalvoto mūsų šalies simbolio lietuviško gandro vėlimo pamoka
Rugpjūčio 7 d. - lietuviško kaimo diena, einame uogauti, grybauti, lankomės bityne, mokomės mušti sviestą, kepti grikių blynus ir gaminame lietuviškus cepelinus, jei užteks jėgų, galėsime pasigaminti medinį šaukštą iš liepos.

Rugpjūčio 8 d. - šlepečių iš neplautos škudžių vilnos vėlimo pamoka. Bet... pradžioje kiekviena turės pati vilnas savo šlepetėms išsikaršti.


Rugpjūčio 9 d.  - pažintinė kelionė po Vilnių (svečiams iš užsienio), lietuviško kaimo diena (vietiniams).
Rugpjūčio 10 d. - pusryčiai ir išvykimas.

Vėlimo pamokos:

Rugpjūčio 6 d. - Yaroslavos Troynich žaisliuko vėlimo pamoka.
Yaroslava šiai pamokai sugalvojo naują žaisliuką - kiekvienam iš mūsų puikiai žinomą ir mėgstamą, lietuviško kaimo simboli (dabar jau net oficialų :) ) - gandrą. Jį velsime iš Australijos merinoso vilnos ir pusveltinio, jei bus norinčių eksperimentuoti, bus galima gandrą padaryti labiau laukinį - naudojant neplautas vilnos garbanėles.
Visas medžiagas ir priemones Yaroslava atveš paskaitai, taigi dalyviai gali atvykti tuščiomis rankomis, ir su gera nuotaika :)
Pasigrožėjimui Yaroslavos darbai čia 
Rugpjūčio 8 d. velsime šlepetes iš neplautos mūsų ūkio avelių škudžių vilnos.
Vėlimas iš neplautos (su lanolinu) vilnos skiriasi nei iš šiuolaikiškai išvalytų - dažniausiai karbonizuotų bei agresyviais dažais nudažytų vilnų. Skiriasi ir rezultatas, veltinis gaunasi tvirtesnis, vilnos plaukai net žvilga - tokie jie sveiki, jokios chemijos nepaveikti, toks vėlimo būdas į gerą ir rankoms, lanolinas odą apsaugo ir pamaitina.
Į paskaitą atsivešiu vilnos karšimo mašiną - kiekviena galės susikaršti reikiamą kiekį vilnos pati, susimaišyti pageidaujamas spalvas. Taip pat aš parūpinsiu visas reikalingas medžiagas dekoravimui ir vėlimui. Žodžiu, į mano pamoką galite atvykti tuščiomis rankomis ir gera nuotaika.
Pabaigoje kursu šlepetes padengsime lanolinu.

Apgyvendinimas:

Velimui ir gyvenimui mes nuomosime  namą, velsime pirmajame aukšte, antrajame miegosime ir ilsėsimės. Iš karto įspėjame, tai ne prabangus viešbutis, tai paprasta kaimo turizmo sodybos troba su bendru miegamuoju  (10 lovų) , taip pat gausime patalynę ir rankšluoščius. Dušai ir tualetai yra abiejuose aukštuose.

Maitinimas:

Įpastas kaimiškas dzukiškas maistas - grikių blynai, šviežios bulvytės su žalumynais, kaimiškas sviestas, grietinė, sūriai, kiaušiniai, medus, grybai ir uogos, žolelės arbatai iš daržo. Maistą gamins sodybos šeimininkė, išskyrus tą dieną kai kartu gaminsime arba mokinsimės gaminti (o gal ir mokysime pačios) lietuviškus tradicinius maisto patiekalus.

Registracija:

Rusiškai ir angliškai registracija ir klausimai yaroslava_t@hotmail.com
Lietuviškai (rusiškai, angliškai) kiek galėsiu, atsakysiu aš inga.samusiene@gmail.com +37061682685

3 komentarai:

  1. Geras, kaip čia smagiai :) svajonių atostogai :) O kokia kaina viso šito malonumo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. So intersting!
    Is it still possible to become one of 9 participants? If yes, how much does it costs?
    thanks in advance)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rasa, dėl kainos reikėtų tartis yaroslava_t@hotmail.com, galima registruotis į atskiras dienas.
    Hello T-a-n-t-u, registration and another details you can ask yaroslava_t@hotmail.com in russian or in english :)

    AtsakytiPanaikinti