2013 m. balandžio 5 d., penktadienis

ESFA projektas „Pažeidžiamų kaimo gyventojų socialinių ir darbinių įgūdžių atkūrimas“. Aš mokinų velti veltinius vėl...

Nuo 2012 m. gruodžio dirbu ESFA projekte „Pažeidžiamų kaimo gyventojų socialinių ir darbinių įgūdžių atkūrimas“. Apie projektą skaitykite čia, aš tik trumpai pakomentuosiu bei iliustruosiu nuotraukomis iš kursų.

Veltinio "skryblius" iš šiurkščiavilnių avių vilnos, vilnas karšė, klojo, vėlė ir pozavo pats "skrybliaus" autorius.
Geisteriškės 2013 vasaris.

Projekto esmė - atkurti pažeidžiamiausių kaimo gyventojų darbinius įgūdžius, tai padėtų susirasti darbą, ar susirasti geriau mokomą darbą arba susikurti sau pačiam darbo vietą. Beje, retsykiais tenka įtikinėti dirbti.
Projekte dirba įvairūs lektoriai - nuo psichologų ir teisininkų iki žinomu Lietuvos muzikantų, aš gi dirbu sau įprastoje srityje - mokinu veltinio amato, tik šį kartą ne profesionalus.
99 % mano "mokinių" - niekad nevėlę veltinio; kai kurie iš jų - niekad oficialiai nedirbę; daug "nedirbančių" namu šeimininkių, kas LT reiškia, kad jos visą darbo dieną aria kaip juodi jaučiai; kai kurie ūkininkauja, kai kurie net daržo kaime gyvendami neturi; kai kurie išgeriantys; o dalis - sunkiai plušantys smulkūs ūkininkai, daugiavaikių šeimų tėvai ir mamos, tokiais nuoširdžiai žaviuosi.
Kursai vyksta 2 dienas, pirmą dieną - teorinė dalis apie avis, vilnos rūšis, vilnos kirpimą, apdirbimą; tada praktiniai užsiėmimai - vilnos karšimas, klojimas, dekoravimas ir plokščio (servetėlės, padėkliukai) bei plokščio daugiasluoksnio (gėlės) veltinio vėlimas; antrą dieną - tūrinio veltinio vėlimas (riešinės, avalynė, pirties kepurės); pabaigoje apie veltinio gaminių užbaigimą, priežiūrą, pateikimą bei pardavimą.

















 p.s. Mano a. a. mamytė dabar smagiai pasijuoktų - nuo pat mažens dievagojausi, kad  aš tikrai nemokysiu, nemokysiu ir gana, ir nuoširdžiai stebėdavausi kam nors prisipažinus  norint ateityje būti mokytoju - aš gi užaugau nedidelio kaimo mokytojų name, buvau vienintelė klasėje "mokytojos vaikas" + mano tėvai nedirbo kolūkyje, kas augo kaime ir lankė nedidelė mokyklą, turėtų suprasti kad buvo ne itin malonu :) Juolab mačiau pedagogus kasdien ir turiu pasakyti - jų darbas išties sunkus.

2 komentarai:

  1. Labai smagu, kad gryzot po pertaukos ir, kad savo ziniomis dalinaties su kitais. Jus tikra veltinio profesionale. Kuo didziausi komplimentai jusu kuriamam groziui!

    AtsakytiPanaikinti
  2. nuostabi ta idėja,mes taip pat vis svarstome bendruomenėje tokį projektą padaryti, ar galima būtų susžinot jūsų mokymų įkainį? jei galite,parašykite į emailą malram2@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti