2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Mėlynės

Paskutiniu metu mano tinklaraštis toks padrikas ir apie viską - tai apie savo kursus, tai apie svetimus, tai apie muziką, tai apie rūbus :) taigi,  mėlynės nebepagadins :)

Juolab kartais atrodo, kad paskutiniu metu, apie nieką daugiau, tik apie maistą, ir apie maistą kalbu :) Bet vasarą tokia skani, tokia šviežia, dabar be didelių pastangų galima džiaugtis šviežiu, sveiku maistu, o šiek tiek panaršius internete ir vos vos pasidarbavus virtuvėje - gerų restoranų vertu maistu.
Taigi, dabar mėlynių ir voveraičių metas, vakar namie atsirado kalnas ir tų ir anų!
Didžiąją dalį sutvarkiau ir į šaldymo kamerą sukišau - žiemai! Nemenką puodą palikau šeimynai skanauti - vaikai iškart sudorojo po pilną lėkštę mėlynių su kaimišku pienu, lūpos, dantys ir liežuviai pamėlynavo, o mėlynių visas kalnas liko. Nekeista, kad naktį sapnavau močiutę ir jos nuostabiai skanius virtinius su mėlynėmis, prabudau gerokai išalkusi, taip taip, su vaikais puolėme minkyti tešlą ir pusryčiavome karališkai - virtinukus su mėlynėmis. Turiu prisipažinti, virtinukai tikrai nebuvo tokie skanūs kaip močiutės, teko naršyti po internetą, tobulintis, skaniausiomis rastomis nuorodomis dalinuosi, gal kam padės:
Plikytos tešlos virtinukai su mėlynėmis iš Sezoninės virtuvės blogo
Aš naudojau receptą antrą, o kad jau labai nebemėgstu tešlos rankomis minkyti, tai pasinaudojau duonkepe, vajė vajė, žinau tai atrodo nelabai kaip :) nevertėtų šituom girtis blogame gerame, miltus rankytėmis tik pertyniau su aliejumi, tada subėriau duonkepėn,  užyliau verdančiu vandeniu, įjungiau tešlos minkymą, po 5 min. subėriau dar puodelį miltų, po 20 minučių minkymo ištraukiau minkštą, elastingą, prie rankų nekimbančią tešlą, liko tik iškočioti, išpjauti apskritimus, sudėti mėlynes ir puodan, ištraukusi virtinius kaip recepte patarta apipyliau juos tirpintu sviestu su šviežiomis žemuogėmis iš miško. Gavosi niam niam :)
Kitas labai paprastas ir jau mūsų daug sykių išbandytas bei pamėgtas rytinis patiekalas yra pieninis kokteilis su šaldytais bananais ir mėlynėmis, toks labai paprastas, gaivinantis ir genialus - sumeti į kokteilinę ar blenderį užšaldytą bananą, užpili pienu ar dar skaniau naminiu jogurtu ar pasukomis, šaukštas sėlenų, sauja mėlynių, įjungi, išjungi ir mėgaujiesi :) Svarbu, nepadaryti pernelyg tiršto, kitaip vaikai burbės, kad tėtis padaro skystesnius  ir skanesnius.
:) Man mėlynių liko ir po kokteilių, teks naršyti ir ieškoti mėlynių pyrago recepto, gal kas žinote? 
Skanaus ryto!

3 komentarai:

  1. šituos virtinius mano močiutė "Šaltanosiais" vadino, puikumėlis, mano vaikystės laukiamiausias delikatesas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O mes vadindavome tiesiog virtinukais su mėlynėmis ir irgi laukdavome laukdavome, deju tokius gamindavo tik grįžus iš melynių, sutvarkius visas uogas, išvirus visas uogienes... taigi, vieną, du kartus metuose.
      O dar labai labai skanūs būdavo varškiniai močiutės virtiniai su peletrųnu :)

      Panaikinti
  2. Labai mėgstu mėlynes ir patiekalus iš jų :)

    AtsakytiPanaikinti