2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Jauniausia škudžiukė Antradienė

17 komentarų:

  1. Kokia ji nuostabi :) Apie ištvermę jau net nekalbu, žiema ją nelabai draugiškai sutiko.
    O jūs tvartą per speigus labiau apšildėt, apkamšėt, ar jų vilna pakankamai šildo? Bent jau iš nuotraukų susidarė įspūdis, kad tvartas lyg medinis ir nelabai sandarus, sniegas šviečiasi pro plyšius. O gal tos nuotraukos buvo ne tvarte darytos? (nors įtariu, kad gamtoje ir speigas malonesnis negu mieste)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gerbiama, Agne, Jus kada nors esate auginus gyvulius? Apskritai esat izengus i tvarta padirbeti, o ne tik uzspaudus nosyte paziurejus is tolo? Man kyla tokie klausimai, nes jus net neskiriat kur nuotraukos darytos tvarto viduje, o kur isoreje. Kur tvora, o kur tvarto siena:(
    Atleiskit, bet jusu komentarai labai jau vaikiski ir nevyke. Na kaip zvereliu myletoju komentarai saures tautu gyventojams - nenesiokite kailiu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Negaliu tikras žavumėlis ♥Antroje nuotraukytėje labiausiai įstrigo Antradienės šypsena :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sooo sweet mother and child. Naive and innocent. Hope they can brace the chilly weather.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gerbiama Renata, gyvulių nesu auginusi, nors tvarte esu buvusi ne kartą ir padėjusi šeimininkei (tiesa, tai buvo jau seniai ir šeimininkės jau seniai nebėra gyvos). Ir aš tikrai supratau, kad šios dienos nuotraukos darytos lauke. Prisiminiau seniau matytas nuotraukas (jeigu tiksliau, tai štai čia esančias: http://inga-bure-bure.blogspot.com/2012/01/antradiene.html ). Kaip suprantu, ten jau avys po stogu. O kadangi tas tvartas, kuriame buvau, nors ir medinis, buvo sandaresnis (nebent tie balti tarpai nėra iš lauko sklindanti šviesa), tai ir paklausiau, nes man įdomu, kas yra "šalta" avių jaunikliams. Atsiprašau už smalsumą...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ir iš karto reikia žmogų užsipulti :(, tai gi ji tik klausia, kaip ir kas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Agne, kaip ir pati supratai, šitos foto darytos aptvare šalia tvartelio, mama škudė išsivedė mažają 'pasiganyti" - vitamino D pasmaguriauti :)
    Ir kaip teisingai pastebėjai, tvartas neapšiltintas - škudėms šilto ir nereikia, realiai užtektų stoginės - užuovejos nuo vėjo (3 pilnos sienos, o 4 sienos tik 2/3) kad jos nesušlaptų jei lyja ir vėjas neperpustų. Mūsų "tvartelis" senas, nelabai sandarus, užtempėme politileną laikinai, kad viduje nebūtų skersvėjo, bet landos dieną naktį atviros - kai nori jos ateina, kai nori išeina. Nuostabu tai, kad net per didžiausius šalčius visa škudžių banda mėgsta būti lauke dieną - naktį, išskyrus kelias silpnesnes aveles bei škudę mamą su mažaja. Net kai naktį -30 su viršumi banda nakvojo lauke! Beėsdamos prisikreigė sniego aplink ėdžias :) ant jo ir guli, ne ant sniego. Škudžių labai stiprūs instinktai, žmogaus įsikišimo žinoma reikia, bet nepalyginamai mažiau nei su kitomis veislėmis. Pvz. nors per šalčius škudės mėgsta būti lauke, kai škudė ėriuojasi ji atsiskiria nuo bandos ir nueina ėriuotis į šiltesnę, apsaugototą nuo vėjo vietą, pas mus - į tvartelį ant šieno. Šiais metais turime su kuo palyginti, dėl tam tikrų aplinkybių laikinai prižiūrime keletą vokietijos juodgalvių bei mėsinių merinosų - ėriuojantis jas reikia atskirti po keletą į atskirus gardus, sužiūrėti mažuosius, ar motinos juos maitina, ar jie patys sugeba žysti.. Jei atsiveda 1 eriuką - šiek tiek lengviau, jei 2 ėriukai, tai su silpnesniuoju vargo nemažai, reikia ir papildomai maitinti ir t.t ir t.p. Tuo tarpu škudės vedasi 1,2,3 be jokios priežiūros ir visus savo ėriukus išmaitina. Žinoma, tam tikrų taisyklių reikia laikytis, pvz nesuleisti per jaunų avių su avinais, minimalus suleidžiamos jaunos avies amžius turėtų būti ~1 metai. Turėjome atvejį, kai apsiėriavo per jauna Škudė, pieno liaukos buvo neišsivysčiusios, trūko pienuko mažajai, ji bandė "vagiauti" iš kitų avių, anos ją "mušdavo" o mama per jauna - bandoje neįsitvirtinusi,neapgindavo. Teko skaityti, kad tokiu atveju škudžių bandoje atsiranda "auklės", bet pas mus taip neatsitiko :) Kiti pasakojimai apie škudes pasitvirtino - jos tikrai atsparios, ištvermingos, ėda žolę kaip žoliapjovės,neatsisako medelių, taigi puikiai iššviesina jaunus miškelius; bandoje vyrauja matriarchatas, būtent avys yra vedlės, kai banda ganosi yra kelios "sargės" , kilus nors mažiausiam pavojui visa banda žaibišku greičiu dingsta, palikdamos mėsines avis lėtai ir sunkiai bindzenant iš paskos ir dar daug visko. Labai įspudingos avinų kovos, šiaip avinai su žmonėmis neagresyvūs, bet kai kaunasi dėl "moterų" tai storiausios tvoros neatlaiko. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galėčiau skaityt ir skaityt....:)

      Panaikinti
    2. taip Egle, o aš galėčiau į ją žiūrėti ir žiūrėti :) ir uostyti, nes na labai skaniai kvepia :) kaip tavo avelės?

      Panaikinti
  8. Mis, užtai man dar karta buvo proga paaiškinti kas ir kaip :) Žodžiu, viskas tik į gerą :)Aš manau nei Agnė, nei Renata nepyksta , ane :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. "paaiškinti" šituo atveju naudojau kaip "papasakoti". Internetas tokia erdvė, kur garsiniai niuansai nesigirdi, reikia labai aiškiai viską rašyti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. kristi13, aga man irgi šita nuotrauka patinka, ji taip į mane kelias minutes žiūrėjo,dantukai 2 atsikišę :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Inga, dėkoju už atsakymą. Buvo labai įdomu skaityti ir naujų dalykų sužinoti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nerealios škudės:) ir visos atrodo besišypsančios:))) tikiuosi kada nors pilni Lietuvos laukai bus jų pilni

    AtsakytiPanaikinti
  13. Senai svajoju apie avį vietoje žoliapjovės �� turiu tam tinkamą erdvę. Škudžių veislė tam idealiai tinka. Tik ar jos gyvena po vieną? Ar auginti nuo ėriuko ar įsigyti suaugusią avį? Ką patartumėte?

    AtsakytiPanaikinti