2012 m. sausio 27 d., penktadienis

Veltinio šlepetės iš škudžių avių vilnos dekoruotos Baltijos gintaru

Šios rankų darbo šlepetės veltos iš natūralios ūkyje Lietuvoje užaugintų škudžių avių vilnos. Vilna kirpta rankiniu būdu, plauta švariu vandeniu, valyta be chemikalų. Iškaršta vietinėje karšykloje, ji nebalinta, nedažyta. Į apavą  įveltas natūralus Baltijos jūros gintaras yra specialiai paruoštas patentuotu būdu, išsaugant jo unikalias vertingas savybes.
Šiurkšti, ekologiška škudžių vilna sustiprina teigiamą poveikį žmogaus organizmui - masažuoja, gerina kraujotaką, slopina skausmus, malšina uždegimus, kelia nuotaiką. Vilna šildo pėdas, bet neskatina prakaitavimo. Jos poveikis primena akupunktūros ir lengvo masažo vienu metu, o jį sustiprina į padą subertas specialiai tam paruoštas patentuotas gintaro smėlis.
Šioms šlepetėms naudojamas natūralus Baltijos gintaras – sukcinitas. Toks randamas tik Baltijos jūros baseine, susidaręs maždaug prieš 70 milijonų metų. Gintaro rūgštis ir gintaro aliejus yra ypatingos šio mineralo veikliosios medžiagos. Dėl jų gydomojo poveikio žmogaus organizmui Baltijos gintaras ypač vertintas senųjų civilizacijų. 
Vilna ir Baltijos gintaras yra natūralūs antiseptikai. Vilnoje negali veistis mikroorganizmai ir erkutės, ji pralaidi orui, sugeria net iki 40 proc. drėgmės, bet neleidžia skverbtis nešvarumams. Baltijos gintaras yra pripažintas natūralus antiseptikas dėl gintaro aliejaus jo sudėtyje ir konservantas, o gintaro rūgštis skatina medžiagų apykaitą ir jaunina. 
Produktas 100 proc. natūralus ir rankų darbo. Visi darbai atlikti Lietuvoje, išnaudojant vietinius resursus. Nykstančios aborigeninės Škudžių veislės avys auginamos maksimaliai artimomis natūralioms sąlygomis, ūkyje laikomasi gero elgesio su gyvūnais reikalavimų.




Autorės: Dalia Duškesė, Rasa Žostautienė,  Inga Samušienė

Faktai apie škudes
  • Škudžių avys užaugintos Kęstučio ir Ingos Samušių ūkyje maksimaliai artimomis natūraliai aplinkai sąlygomis, ūkyje laikomasi gero elgesio su gyvūnais standartų. Vilna kerpama rankomis, plaunama naudojant tik vandenį (nekarbonizuojama), karšiama vietinėje karšykloje. Nedažyta, nebalinta. 
  • Škudės laikomos viena seniausių – aborigenine veisle ir amžiams bėgant mažiausiai pakitusia bei išlaikiusia savo gryną genetinę liniją grynakraujų avių veislių pasaulyje. 
  • Dėl karų ir žmonių trėmimų iš jų tėvynės Lietuvos, Rytų Prūsijos ir Pamario škudėms grėsė išnykimas, ir po antrojo pasaulinio karo ši veislė buvo beveik sunaikinta. Tik keleto entuziastų avių augintojų Vokietijoje dėka buvo pamažu atgaivinta gyvybinga populiacija iš išlikusių 160 škudžių avių, rastų ir atgabentų  1940 ir 1990 metais  iš Lietuvos  ir dar kelių vietų Baltijos regione.
  • Šios veislės avių populiacijai vis dar gresia išnykimas, škudės yra pripažinta saugotina ir nykstančia veislė.
  • Šiuo metu Lietuvoje auginama tik apie 150 škudžių veislės avių.
  • Pagrindinis škudžių privalumas buvo ir tebėra jų išlaikytas pirminis genetinis grynakraujiškumas, nereiklumas, išskirtinis atsparumas tiek klimatinėms sąlygoms, tiek ligoms ir parazitams, bei prisitaikymas prie aplinkos ir mitybos sąlygų. Kai kur jos vadinamos tiesiog kraštovaizdžio avimis. Škudės dėl savo mitybos įpročių ir nereiklumo idealiai tinka pievų, ganyklų nuganymui ir teritorijų priežiūrai, jų ekologinis privalumas yra gebėjimas įsisavinti didelį racioną skirtingų augalų rūšių. Škudės mielai graužia netgi krūmokšnius ar tokias piktžoles kaip usnys, renka nukritusius medžių lapus – daugelis avių veislių visa tai tiesiog ignoruotų.Škudžių avys, gyvenusios tūkstančius metų Baltijos regione, gerai prisitaikė prie krašto sąlygų, ir yra nepriekaištingai atsparios klimato veiksniams, ligoms, neišrankios maistui. 
  • Atšiaurios klimatinės sąlygos amžiams bėgant suformavo ir ypatingą škudžių vilnos struktūrą. Šių avių vilna yra šiurkšti, nevienarūšė. Ją sudaro: trumpi pūkiniai plaukai, labai plonas vilnos pluoštas ir ilgi akuotiniai plaukai. Trumpi plaukai, priklausomai nuo gyvulio savijautos, reguliuoja oro tarpus tankiame vilnos sluoksnyje, o ilgieji akuotiniai plaukai apsaugo nuo lietaus ir sniego.Škudžių vilna tinka ir velti, ir verpti, žavi savo natūraliomis spalvomis ir mocheros vilnos žvilgesiu, o pati, priklausomai nuo avies, gali būti ir tiesi, o gali būti ir susiraičiusi į sruogeles.
© 2012 Gaminio išvaizda, technologija bei tekstai yra autorių nuosavybė. Gaminti ir platinti be autorių sutikimo draudžiama. 

    4 komentarai:

    1. Your sheep are so similar to our sheep. We have got Wallachian sheep. It's also the old original breed. In the Czech Republic there are only a few hundred pieces.
      I love your work and what you can produce of wool.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Nerealu!!!! Šis kūrinys gali reprezentuoti Lietuvą, ar jis parduodamas?
      Muziejun tokias šlepetes!!!

      AtsakytiPanaikinti
    3. Hi Vlad'ka,
      I saw Wallachian sheep last weekend in Berlin Green week. I took some wool sample of this sheep- it has got long fiber and looks beautiful. Wallachian sheep is bigger then skudde, rams of skudde sheep has big twisted horns.

      AtsakytiPanaikinti