2010 m. kovo 8 d., pirmadienis

Veltos šlepetės iš Lietuvos vietinių šiurkščiavilnių avių vilnos. Slippers made from Lithuanian national coorfwool sheep wool


Štai, pasigrožėkite, nuotraukose šlepetės iš Lietuvos vietinių šiurkščiavilnių avių  vilnos... šiuo metu Visoje Lietuvoje tokių avyčių yra tik 134, jos yra pripažintos tautiniu paveldu, o jų auginimo sąlygos cituoju : "Atitinka gyvvūnų gerovės reikalavimus" .
Vilna plauta ir karšta karšykloje Ukmergėje, suvelta naudojant tik muilą ir vandenį - reiškia gaminys ekologiškas, draugiškas aplinkai ir... gražus.. mano galva.. gražus.. (xi xi kas pakels šuniui uodegą... ) Mano kolegės ir artimieji žino, kad jau kelis kartus bariausi, žiūrėdama TV laidas apie Lietuvos liaudies amatininkus veltinio meistrus, kurie iš tėvų ar senelių išmokę vėlimo technologijos, velia ganėtinai kreivus ir šleivus veilokus.. Netikiu, nors tu ką netikiu, kad austinės juostos senovėj buvo gražios, drožiniai gražūs,  žodžiu žmonės visą ką gamindami siekė grožio, o štai veilokus vėlė kreivus šleivus, juolab mano senelis ir prosenelis buvo batsiuviai ir mano mamytė tėčio gaminius dar pamena, ji pasakojo, kad senelis apsiūdavo veltinius odinėmis aplikacijomis ir šitas "vengerkas" pardavinėjo turguje, jos buvusios tokios gražios, kad  cituoju mamą  "net mokytojas ir gydytojas pirko"... o visi per TV rodyti veltieniai kreivi šleivi, tai kaip čia išeina? kol nebuvau pati išbandžiusi, galvojau gal ta mūsų vilna blogai veliasi, sunkiai formuoja, bet po šios nakties darbo galiu patvirtinti - veliasi lengvai, fantastiškai, formuojasi labai labai gerai, gaminys - kietas, tvirtas! Laiko atžvilgiu veti iš mūsų lietuviškos vilnelės net labiau apsimoka nei iš merinosų , kažkada teko skaityti  apie islandinę vilna - pati geriausia vilna vėlimui, eee neaaa, vėliau aš iš jos,  mūsiškė - lietuviška veliasi geriau:)Aš noriu dar! ir žinoma, žinoma, dabar maga išbandyti kitų Lietuvoje auginamų avių veislių vilną (jei jūs, gerbiamas mano tinklaraščio skaitytojau auginate avis ir turite atliekamos vilnos, paskambinkite man +37061682685 arba parašykite inga@surf.lt), ir žinoma laukiu nesulaukiu pavasario, kai kirpsime savo skudų veislės avytes, kai iškaršusi jų vilnelę galėsiu išbandyti.
Žinoma, šlepetės labai labai šiurkščios, labai labai, tinka tik vilnai atspariems žmonėms :) jei močiučių megztos kojinės jums tinka, galėsite dėvėti iš šitas šlepetes, jos gi masažuos jums kojytes, skatins kraujotaka, žodžiu, naturali vilnos akupunktūra.
Aaaa ir aš pamišau parašyti apie svarbiausią, šitos šlepetės atstovaus Lietuvišką nacionalinę avių veislę tarptautinėje "Wools of Europe" parodoje. Dėkui Lietuvos Gyvulininkystės Institutui (ir  Rūtai) už šią galimybę pasireikšti bei vilną.


Ecological and environmentally friendly fully handmade felted slippers made from the wool of Lithuanian (European Union) local coarsewooled sheep and linen. All work was done using local resources only. Lithuanian local coarsewooled sheep breed has got a cetificate of Lithuanian national heritage, and their growing conditions are consistent with good standards of treatment of animals.
Original design special for Exhibition "Wool of Europe"
Wool carded in a local wool carding.Duaring carding process wool was washed and cleaned without any chemical treatment, so it is not carbonised, un-bleached and un-dyed natural fleece. Actually present colors is made mixing the wool of diferent natural colors. 
Felted slippers are made using hot water and soap - one of the most sustainable processes in textile. 
Slippers made from such wool are not tactile, they massage feet. The coarse wool impact is similar to acupuncture as it stimulates blood circulation, improves your skin state and neural system work. Your feet will be warm on a cold day and cool on a hot day due to insulation properties of the wool fibers.







10 komentarų:

  1. Eina sau koks grožis. Kad lietuviškių avių veislių vilna šiurkšti ir aš girdėjau (na bet manau čia kaip ir su audiniu - pasirenki kokį nori nešioti), tas šiurkštumas turbūt ir lemia, kad lietuviškos avelės nevertinamos. Iš vaikystės prisimenu tokius batus, berots pensininkais vadindavom. Tai galvoju, kad tokią žiemą, kaip ši vaikučiams, o ir ne tik jiems, būtų labai tikę velti bačiukai su kokiu kaučiukiniu paduku. Ir akyse būtent tokie "stovi" - pilki su kokiom žaismingom aplikacijom. Ir dar kartą, labai gražios tapkytės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. nu kokios šlepetės :) pasakysiu koks pirmas įspūdis susidarė man, kai pamačia- atrodo kaip genialaus dailininko paveikslai piešti pieštuku. ne eskizai, bet būtent kūriniai pieštuku. tai ir šitos šlepetės, iš rimtos, neadaptuotos, neišlepintos vilnos :) Labai graži forma, originalios idėjos, pažinčiau jas net jei nebūtų parašyta kas jas vėlė :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėl senovinių grožių, tai dalykas paprastas - turėjo ir nešiojo grožį, tas galėjo sau leisti jį turėti ir nešioti. Patikėkit, nedaug tokių buvo. Nūdieną pasiekę tie grožiai, inspiruoja nuomonę, kad ankščiau tik gražu ir tauru viskas buvo, bet gi visais laikais buvo kreivas šleivas "mass" produktas skirtas vykdyti savo tiesioginę paskirtį ir "elitinis", skirtas puoštis ir visam svietui rodyti, kad aš turiu laiko ir pinigų estetikai. Tad siūlau nepykti ant šleivų vailokų - jie tiesiog iš kitos lentynos :). Beje, žavingos šlepetės :).

    AtsakytiPanaikinti
  4. You are very very good!!!!!!!!!!!!!
    Giulia

    AtsakytiPanaikinti
  5. Radasta, tikrai neidelizuoju praeities, suprantu, kad vienu atveju daiktai atlikdavo funkcinę paskirtį (kastuvas ar kočėlas visų pirma yra tik kastuvbas ir kočėlas), kitų atveju jie buvo skirti labiau kaip vizualiai išraiškingį, savininko padėtį ar įvykio iškilmingumą pabrėžiantys daiktai (pvz svarbioms progoms skirti rūbai). ale daugiausia budavę tų pirmųjų, funkcionaliųjų, bet jie irgi nebudavę bjaurus, neestetiški,kreivi šleivi, žmonės visada siekia harmonijos, juolab su kreivu kočelu ne ką ir pakočiosi. va taip ir su tais veltiniais, gi jei klojimas blogas, reiškia veltinis nevienodo storio, reiškia bus skyles... ir maneęs niekas neitikins, kad senieji veltinio meistrai velė kreivai šleivai, kai nekreivas ir nešleivas ir funkciją atliks geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai grąžios tapkutės, pirmosios nuostabios, sėkmės parodoje. Senais laikais Lietuvoje taip pat buvo darbščių kūribingų žmonių, jų dėka suklestėjo rankdarbiai, iki mūsų dienų išliko paveldas, tik mums rekia jį išsaugoti ir puoselėti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Trumpas klausimėlis: o kiek kainuoja vilnos plovimas ir karšimas Ukmergėje? Vilnos yra, tik reiktų pasitikslint dėl veislių.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Hmm, vakar kaip tik kalbejau telefonu su Ukmerge pasake kainas, ale susisiekit su jais info.wool@gmail.com ir pasiaiskinkite tiksliau.
    jei as teisingai supratau uz kilograma i6kar6tos vilneles lyg 10 lt karsimas ir +2 plovimas, nebrangu mano nuomone

    AtsakytiPanaikinti
  9. Просто шикарные тапочки!

    AtsakytiPanaikinti